PNDFLASH KULLANIMI - ROM YÜKLEME

YG-912-D-1.2vSayı (2)Sayı (3)

PndFlash MTK3351 için MTK firmasının sunduğu bir araçdır. Bu aracın bazı detaylarını anlatacağım. Programı çalıştırdığımızda aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşırız. Normalde sadece "Download All" butonuna basmamız yeterli, fakat bazen hatalar vermekte. Cihazımı PC'den ayırıp PNDflashı çalıştırıyoruz. Açılışda bazı dosyaları bulamadığını söyleyebilir, bir önemi yok. Biz kendimiz gereken dosyaları ekleyeceğiz.


PNDFlash

Gelişmiş Ayarlara girmek için Download All basın hemen ardından çıkacak olan Stop butonuna. Bu işlemin ardından alttaki Easy Mode butonu aktifleşecek. Devamında Easy Mode butonuna iki kere basın. Advanced Mod belirecektir. Gelen ekrandan General tabını seçin. Aşağıdaki ekran ile karşı karşıya geleceksiniz. Burada cihaz bağlı olmadığı için bağlantı noktası USB gözüküyor. Bağladıktan sonra otomatik olarak "Virtual COM" (COM5, COM6 vs.) Buradaki baudrate cihazla olan iletişimin hızını belirliyor. 9600 normal hız daha fazlası bize sorun çıkartabilir. İşi garantilemek için Aygıt Yöneticisi>Bağlantı Noktaları>3351 USB VCOM Driver ayarlarına girip buradan da 9600 seçebiliriz. Storage Type kısmı ise GPS cihazımızdaki ROM'un cinsini belirler. Daha çok SD/MMC kullanılır ama NAND da vardır. Eğer yanlış bir tür seçersek genelde şu hatayı alırız: 0x4F0041 Failed to detection H/W!- Donanımın olmadığına dair bir hata mesajı!

PNDFlash

Kernel kısmında ise yüklemeyi yapacak olan Agent'leri seçeriz. Aslında asıl ROM yüklemesini bunlar yapar. PNDFlash sadece ayarları yapar. DA olarak adlandırılan Download Agent yükleme esnasında karşıdaki cihaza yüklenir. Cihaz bu dosyayı otomatik olarak çalıştırır. Daha sonra DA PC'den gelen bilgiyi ROM'a yazar. PNDFlash ile gelen iki tip Download Agent vardır: MT3351_EVB_DA.bin, MT3351_DA.bin. Yanlış bir DA seçersek genelde şu hatayı alırız: 0x470023 DA responded with an NACK character! Diğer PC'den tarafından çalışan ise brom.dll'dir. MTK 3351 için tek versiyonu vardır.

Şimdi Download tabına tıklayalım. Aşağıdaki ekran gelecektir.

PNDFlash

Burada Scatter File olarak adlandırılan dosya da Memory Map vardır. Yani hangi dosya ROM'un hangi kısmına yüklenecek. Bu dosya Metin formatındadır. Üzerinde değişiklik yapmanız mümkündür. Fakat orijinal dosyayı değiştirmek size pek fayda sağlamaz. Burada yapabileceğimiz başlıca ayar yeni Scatter dosyası ile yeni ROM yüklemektir. Scatter butonuna basıp yükleyeceğimiz ROM Scatter File seçiyoruz. Yeni seçtiğimiz dosyada Location kısmı aşağıdaki gibi boş gelecektir. Hafızadaki konumları bellidir, fakat hangi dosyaların yükleneceği belirsizdir.

PNDFlash

Burada yapmamız gereken her dosyanın hizasındaki Location kısmına tıklayıp dosyaları seçmemiz.

XLDR için XLDR_3351.nb0.ind
Datazone için mt3351_datazone_bank0.bin
Metozone için MetaZone.bin
Logo için Logo.NB0
Eboot için EBOOT.nb0

Burada boş bırakmamanız gerekli. Yoksa ROM yükleme başarısız olacaktır. Ayrıca başındaki CheckBox lara tıklayarak her ne kadar yüklenecek dosyaları seçebilseniz de, hepsini seçmeden yazma esnasında hata verecektir.

PNDFlash

Programın ReadBack kısmında ise içindeki mevcut ROM dan okuma yaparız, yalnız bu okuma Binary dir. Yani Scatter File olmadığı için bunu size dosyalara ayırmaz. Şekilde gördüğünüz gibi iki parça olur.

PNDFlash

Format kısmında cihazınızın ROM'unu tamamen silmeniz mümkün, varsa BAD Block ları işaretleyebilirsiniz. ROM'unuzu formatlamak  cihazınızın bir sonraki açılışında otomatik olarak Servis Moduna geçmesine yol açar. Bu yüzden ROM yüklemenizi engellemez. Hatta iki de bir TP39 uğraşıp Servis Moduna geçmeye çalışmak zorunda kalmazsınız. Yalnız bilmeniz gereken iki nokta ROM formatlamak için doğru Download Agent'iniz olacak. İkinci nokta ise cihaz kendiliğinden Service Moduna geçtikten sonra ROM yazarsanız bir sonraki açılışda ROM'da bilgi olduğu için geçmeyecektir. Çünkü ROM boş değildir.

Aşağıdaki ki PNDFlash 1.4.2 programını ROM yüklemek için kullanabilirsiniz. İçindeki Eboot dizini içerisindekileri silip kendi ROM dosyalarınızı yerleştirin. Scatter File yeniden yükleyip dosyaları yukarıda anlatıldığı gibi seçiniz.

PNDFlash 1.4.2

Aşağıdaki çeşitli cihazların resimleri. Kırmızı nokta kısa devre edeciğiniz yer. Aynı anda RESET düğmesine basacaksınız. Aşağıdaki 912-D ve 912-M cihazının resmi.

Servis Modu - YG-912D-1v2, YG-912M

Aşağıda ise YG-902M cihazınıda ki Servis Modu noktaları. 1-2 numaralı pinleri şase yapıp, RESET düğmesine basıyoruz.

Service Mode YG-902M

Farklı modeller için ROM arıyorsanız 3. bölüme bakın. Yalnız buradaki linkler sadece MTK 3351 içindir.

YG-912-D-1.2vSayı (2)Sayı (3)

Home Page : http://websozluk.tripod.com
Last Updated : 12.04.2011